Koppermaandagprent 2025 overhandigd
Foto: René Mensen
Het is een aloude traditie. Op de eerste maandag na Driekoningen overhandigt het Nederlandse Drukkerij Museum in Etten-Leur de Koppermaandagprent aan een vertegenwoordiger van de Gemeente Etten-Leur. Vandaag overhandigde voorzitter Frans de Nijs van het Drukkerij Museum de prent aan cultuurwethouder René Verwijmeren. Dit moment gaat altijd vergezeld van een kop koffie met een worstenbroodje voor alle gasten.
Het thema van de Kopperprent 2025 is: ODE AAN DE MATRIJS. De Kopperprent is hieraan gewijd. Een matrijs is een mal van staal. De linosnede op de prent is gemaakt door Petra Aarts (vrijwilliger van het museum) en lay-out en druk is uiteraard verzorgd door Grafische Werkplaats Etten-Leur.
Wat is ook alweer Driekoningen?
Op Driekoningen vier je de aankomst van de drie Wijzen uit het Oosten bij de kribbe van Jezus in Bethlehem. Dat verhaal met die ster boven de stal heb je vast wel eens gehoord. Zowel katholieken als protestanten herdenken deze gebeurtenis. Driekoningen is volgens de christelijke traditie elk jaar op 6 januari. Het is de officiële laatste dag van de kersttijd aangebroken en is het officieel de tijd om al dat kerstspul weg te halen.
Jaarlijkse feestdag
De Koppermaandag komt voort uit de jaarlijkse feestdag van de drukkersgilden. Zij lazen op die dag de gildebrieven voor en somden hun privileges op. Daarna trokken de gildelieden de stad in om geld in te zamelen dat vervolgens werd opgemaakt. Zo sloten zij de donkere periode rond de kortste dag af. De naam stamt waarschijnlijk af van ‘kopperen’, wat feestvieren en smullen betekent. ‘Kop’ staat voor beker.
In de achttiende eeuw verdwenen de gilden. De drukkers hielden de traditie van de feestdag wel in stand. De gezellen van de drukkers drukten als proeve van bekwaamheid een speciale prent met een heilwens erop: de Kopperprent. Zij overhandigden de Kopperprent aan de meesterdrukker en de eigenaar van de drukkerij. De Kopperprenten werden daarna aan relaties gestuurd. In de loop van de twintigste eeuw verdween het ritueel. De Kopperprent maakte plaats voor kerst- en nieuwjaarskaarten.
Traditie in het museum sinds 1976
Eind jaren veertig verschenen de eerste prenten weer in Haarlem, Den Bosch, Arnhem en Gouda. In 1976 blies ook het Nederlands Drukkerij Museum in Etten-Leur deze traditie nieuw leven in. Sinds dat jaar neemt de burgemeester de Kopperprent in ontvangst, of een van de wethouders. De prenten komen terecht op een speciale plek in het stadskantoor.
2025
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017