Hopwinkel Bierblog - Brouwerij Het 58e Genot
Het is nog een beetje fris in de voormalige boomkwekerijloods, waar bierbrouwer Jeroen nog een blok hout in de grote zwarte houtkachel gooit, wat het gezellige thuis-gevoel en ontspannen karakter van brouwerij Het 58e Genot vergroot.
Terwijl ik luister naar Jeroen en af en toe naar Wendy, dribbelt er een mini-brouwerinnetje van anderhalf jaar rond, die flesjes wil openmaken, aan hendels trekt bij de ketels, op vaten klimt en gezellig meekletst. Een echt familiebedrijf.
Het was 2015 en Jeroen was er klaar voor: Zijn 1e bierrecepten konden gebrouwen worden. De zoektocht naar een huurbrouwer begon. Brouwerij Ramses uit Wagenberg: vol. De 3 Horne uit Kaatsheuvel: vol. ’t Hofbrouwerijke: vol. Hij was niet de enige craftbeerliefhebber die destijds wilde starten in deze omgeving!
Dan doen we het anders, besloten ze: dit huis buiten het dorp Zundert werd gekocht, met vooruitzicht dat het agrarische bestemmingsplan eraf mocht en met een eigen bierbrouwerij als stip aan de horizon.
Ze zijn keihard aan de slag gegaan. Ze verbouwden eerst zelf het huis en daarna was deze oude loods aan de beurt. Veel werd tweedehands op de kop getikt. Zelfs de grote roldeuren voor de loods. Alles werd gerealiseerd zonder lening of crowdfunding, waar ze best trots op zijn. ‘Jeroen bespaart ons zo heel veel geld, maar het kost ook heel veel tijd,’ zegt Wendy.
Jeroen bespaart ons zo heel veel geld, maar het kost ook heel veel tijd.
Met het knetterende geluid op de achtergrond en het gebabbel van hun dochtertje hoor ik ook iets anders: een bubbelend geluid. Ah! Hier wordt gebrouwen.
We zitten in Jeroen’s droom!
De loods is omgetoverd tot brouwerij met eigen bar en kantine. Buiten is een speeltuin gerealiseerd. Op zondag komen gezinnen hierheen: Pa en ma lekker biertjes proeven, of iets anders drinken en de kinderen spelen. Ook de zoons (5, 8 en 10 jaar) van de brouwer en zijn vrouw zijn er vaak te vinden. De mooi in het zicht staande brouwketel waarin 5000 liter per maand gebrouwen wordt is afkomstig van Brouwerij De Molen. Jeroen weet veel over de geschiedenis van de brouwinstallatie te vertellen en doet dat graag!
Aanrader: ga een keer langs op zondag. Ze serveren 1x per maand De BrouwerijHap. Je kunt dan heerlijk genieten van een vers bereide maaltijd.
Waar Jeroen als brouwer voor staat is kwaliteit en betaalbaarheid van het speciaalbier.
Als kleine zelfstandige brouwer is hij altijd op zoek: Waar vind ik de beste kwaliteit voor de beste prijs. Etiketten komen bijvoorbeeld uit Litouwen! Hop uit Amerika, maar hij gebruikt ook Australische of Franse hop. Het gaat om de beste kwaliteit voor de bierstijl die hij gaat brouwen.
Wist je dat: Met slechts 1,5 kilo Amerikaanse hop brouwt Jeroen van Het 58e Genot 1000 liter blond bier!
Jaarlijks bekijken ze wat ze met de prijzen doen. Ondanks de accijnsverhoging van vorig jaar wisten zij toch hun prijzen gelijk te houden. Maar met de waarschijnlijk komende nieuwe regels voor statiegeldflessen wordt het weer opnieuw rekenen. Met zo’n 45000 flessen per jaar gaat dat over een best bedrag!
Voor dit jaar staan er nog 5 te brouwen bieren op de planning. Terwijl we praten zien we 2 vaten van Rutte jenever. In het ene vat zit barleywine en in de andere de quadrupel van Het 58e Genot. Wanneer ze uitgerijpt zijn over een paar maanden, zijn er weer 2 nieuwe, unieke, eenmalige bieren. Met de opbrengst hiervan hoopt Jeroen meer vaten te kunnen aanschaffen en hun vatgerijpte bieren uit te breiden.
Wat was jouw eerste biertje?
Ik denk een bockbiertje zo’n 25 jaar geleden. Er was toen nog niet veel keuze! Maar het viel goed. Een paar jaar later kreeg ik samen met mijn vader een brouwcursus cadeau van mijn moeder. En zo is het begonnen.
Welke bijzondere toevoeging gebruik je graag?
Peper. Net als in een gerecht is dit een natuurlijke smaakversterker. Ik hou ervan om met zo min mogelijk toevoegingen smaken uit de mout zelf naar voren te halen. Ik vind het te makkelijk om met allerlei extracten zoals blueberry cheesecake te werken. Ik hou van de totale vrijheid in recepten die je als brouwer hebt. Smaken zoals van koffie, chocola, haal je uit de gerstemout zelf door de manier waarop de mout wordt gedroogd, geroosterd en gebrouwen. Je kunt er eindeloos mee combineren. Zo bevat ons Wintersch Genot meer dan 10 verschillende soorten mout!
Heb je een bijgeloof?
Wendy móet bij het afvullen van de flesjes aanwezig zijn! Al een paar keer is bewezen dat het anders niet goed gaat!
Wat doen jullie als je niet met bier bezig bent?
Jeroen lacht, krabt eens achter zijn oren en zegt dan dat er niet veel tijd over blijft. Wendy heeft weinig vrije tijd. Alles draait om de kinderen en de brouwerij en daarnaast haar baan in de zorg, waar ze ook onregelmatige diensten heeft. Gelukkig is Brouwerij Het 58e Genot een echt familiebedrijf en zijn opa’s en oma’s en zelfs de buren een enorme steun voor dit jonge brouwerspaar. Oppassen, meehelpen in de brouwerij of op bierfestivals, ze draaien er hun hand niet voor om.
Hoe ziet jullie leven er over 5 jaar uit?
Wendy hoopt dan minder in de zorg te werken, het liefst regelmatig en meer in de brouwerij bezig te zijn.
Dan kunnen we rondkomen van de brouwerij, hoopt Jeroen. Dan gaan we nog steeds naar festivals, zoals nu in binnen- en buitenland. Dan zit het terras iedere zondag vol hier, en komen mensen lekker genieten van speciaalbieren, tapas en onze BrouwerijHap, die we dan iedere zondag serveren. Daarmee zijn we overigens al gestart 1x per maand.
Droom van Wendy en Jeroen
Ze zouden in de toekomst hier heel graag een lunchcafé met open keuken realiseren, waarin samengewerkt wordt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Mensen met een verstandelijke beperking, of mensen die na ziekte reïntegreren naar werk.
Tot slot
De allereerste bierproeverij in De Hopwinkel werd door Jeroen van Brouwerij het 58e Genot verzorgd en dat was een groot succes! Wil je zelf een proeverij, ga dan gezellig op een zondag naar de bierbrouwerij in Zundert, waar Wendy en Jeroen je graag meer vertellen en neem gerust je kinderen of kleinkinderen mee.
Meer over brouwerij Het 58e Genot en de mogelijkheden vind je op de website